Održano predavanje Štetni utjecaj duhanskog dima

Povodom Hrvatskog dana bez duhanskog dima u multimedijalnoj dvorani Doma zdravlja Donji Miholjac održano je 27. veljače 2020. predavanje pod nazivom: „Štetni utjecaj duhanskog dima“.

Predavanju su prisustvovali zainteresirani članovi naše zajednice različitih životnih dobi.

U uvodnom dijelu predavanja Marija Čošić, bacc.med.tech., djelatnica patronažne službe uputila je nazočne o aktivnom i pasivnom pušenju, statistikama o broju pušača u Hrvatskoj i u svijetu. Središte teme bilo je usmjereno na štetne posljedice pušenja na respiratorni sustav, ali i na druge organske sustave. Opće je poznato da pušenje ima štetni utjecaj na gastrointestinalni sustav, endokrini sustav, sustav organa za kretanje, reproduktivni sustav itd.

U nastavku predavanja pulmolog Branko Šegec, dr.med.spec.int.med. educirao je prisutne o načinima stvaranja ovisnosti, kao i o metodama odvikavanja i prestanka pušenja, o većoj štetnosti elektronskih cigareta u odnosu na duhanski dim. Pulmolog Šegec iz iskustva nam je ispričao kako su rezultati njegovog rada 300 odviknutih ovisnika o cigaretama unazad nekoliko godina, te da je potrebno izbjegavati nagle prestanke pušenja, da prakticira u radu psihološku potporu te postepeno odvikavanje od cigareta.